Početna Blog Nervus Facialis

Paraliza (pareza) n. facialis

Nervus facialis je sedmi kranijalni nerv koji sadrži motorna, senzitivna I parasimpatička vlakna.

Motorna vlakna inervišu mimične mišiće koji se jednim delom pripajaju na kostima lica ili u potkožnom tkivu a drugim u koži. NJihova aktivnost daje pokrete na licu kao što su nabiranje čela, treptanje I zatvaranje oka, pokrete nosa I obraza, pomeranje usana, smejanje itd.

Senzitivnim vlaknima inerviše prednje dve trećine jezika prenoseći mozgu informacije čula ukusa.

Parasimpatička vlakna inervišu suzne, pljuvačne I žlezde iz nosne duplje.

Oštećenja ovog nerva mogu biti potpuna ili nepotpuna. Kao uzrok se navodi prehlada (promaja, mokra kosa isl.) I to je Bellova paraliza (pareza). Ostali uzročnici paralize mogu biti zapaljenje srednjeg uha, tumori na bilo kom mestu puta ovog nerva, vaskularne lezije moždanog stable, infekcije, prelomi slepoočne kosti, Multipla skleroza itd.

U kliničkoj slici dominiraju mlitave oduzetosti (slabosti) muskulature lica najčešće sa jedne strane. Simptomi nastaju naglo a pacijent ne može da nabira čelo, prilikom pokušaja da zatvori oko jabučica krene na gore I upolje a oko ostane otvoreno (vidi se beonjača – Bellov fenomen), lice je opušteno kao I usna pa su otežani žvakanje, govor itd. Pored ovih simptoma javlja se slivanje suza I pljuvačke, osetljivost na buku I poremećeno je čulo ukusa.

Lečenje započinje medikamentoznom terapijom a nastavlja se primenom fizikalnih agenasa I kineziterapijom.

Od fizikalnih procedura se primenjuje kriomasaža ili parafinska maska, galvanizacija ili elektroforeza lekova kao uvod u elektrostimulaciju eksponencijalnim strujama i stimulacija laserom zahvaćenih mišića.

Kineziterapija ima zadatak da poveća snagu I izdržljivost mišića, održava ili poveća obim pokreta I spreči pojavu sinkinezija (udruženih pokreta napr. zatvaranje oka izaziva podizanje lica I usne).

Vežbe se izvode ispred ogledala I počinju pokretima čela, a završavaju se pokretima površnog mišića vrata. Broj ponavljanja vežbi I broj serija zavise od snage I izdržljivisti pojedinih mišića I vežbe se prekidaju sa pojavom prvih znakova zamora.

Cilj rehabilitacije je potpuna simetrija lica kako u miru tako I u pokretu.

Paraliza (pareza) n. facialis

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Ravna stopala

Ravna stopala

Ravna stopala je trodimenzionalni deformitet i označava spuštanje svodova stopala. Najčešće se javlja u kombinaciji sa valgus komponentom (pre svega pete) i (ili) sa spuštenim poprečnim svodom...

Pročitaj
Psihomotorni razvoj deteta

Psihomotorni razvoj deteta

Psihomotorni razvoj se odigrava istovremeno u različitim oblicima razvojnih oblasti svakog deteta. Dete je rođeno sa razvijenim vitalnim funkcijama, a tokom prve tri godine...

Pročitaj
Povrede koštanog tkiva

Povrede koštanog tkiva

Povrede kostiju (ili hrskavice) nastaju dejstvom spoljašnje (mehaničke) sile koja je jača od fiziološke elastičnosti kosti (ili hrskavice). Povrede mogu nastati i kao posledica raznih oboljenja...

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas