Početna Blog Psihomotorni Razvoj Deteta

Psihomotorni razvoj deteta

Psihomotorni razvoj se odigrava istovremeno u različitim oblicima razvojnih oblasti svakog deteta. Dete je rođeno sa razvijenim vitalnim funkcijama, a tokom prve tri godine života nastaju najobimnije, najintenzivnije i najznačajnije promene.

U procesu sazrevanja u građi i funkciji organa i sistema organa uporedo teku:
  • Motorni razvoj- pokret je prisutan od četvrtog meseca trudnoće i njegovim razvijanjem će se obezbediti pravilno držanje i kretanje tela i delova tela kroz prostor. Motorni razvoj je povezan sa razvojem okulomotorike i vida.
  • Socijalno-emocionalni razvoj predstavljen je širokim spektrom emocionalnih reakcija i socijalnih pravila ponašanja.
  • Razvoj govora je povezan sa razvojem sluha a počinje reakcijom na zvuk. Kasnije se razvija neverbalna komunikacija, izgovaranje slogova i reči sve do potpune pojave jasnog govora.
  • Kognitivni razvoj predstavlja razvoj sposobnosti snalaženja i učenja kroz životne situacije.

Psihomotorni razvoj je direkto povezan sa naslednim osobinama I uticajem spoljašnje sredine. U periodu do kraja prve godine života psihomotrrni razvoj je opisan po mesecima ( po nekim autorima po kvartalima), a kasnije je predstavljen razvojem funkcija. Ako postoji odstupanje, potrebno je pratiti I usklađivati psihomotorni razvoj uz pomoć stručnjaka iz različitih oblasti sa fizijatrom kao rukovodiocem tima.

Ako postoji odstupanje, potrebno je pratiti I usklađivati psihomotorni razvoj uz pomoć stručnjaka iz različitih oblasti sa fizijatrom kao rukovodiocem tima. Pravovremeno otkrivanje odstupanja je važno I što se pre počne sa tretmanima učinak je kvalitetniji.

Psihomotorni razvoj deteta

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas

Pročitajte više

Koksartroza

Koksartroza

Koksartroza je degenerativna promena na zglobu kuka. Promene se prvo dešavaju na zglobnoj hrskavici a zatim se uočavaju promene na zglobnoj čauri i na okrajcima kostiju.

Pročitaj
Reumatiodni artritis

Reumatiodni artritis

RA je autoimuna, zapaljenska, sistemska bolest hroničnog, progresivnog toka. Karakterišu ga faze pogoršanja i smirivanja simptoma.

Pročitaj
Skolioze

Skolioze

Skolioza je trodimenzionalni deformitet kičme a najočigledniji je u frontalnoj ravni. Predstavlja krivljenje kičme u stranu u bilo kom delu kičmenog stuba.

Pročitaj

Fizikalna terapija

U Fizio Ahilu nudimo vam najsavremenije metode fizikalne terapije, koje vam omogućuju brzo poboljšanje vašeg neuro-skeletno-mišićnog sistema.

Kineziterapija

Poboljšajte funkcije svog lokomotornog sistema i održite telo u formi uz kineziterapiju. Kineziterapija se fokusira na primenu terapeutskih vežbi koje su prilagođene vašim potrebama i ciljevima.

Terapijska masaža

Iskoristite moć terapijske masaže za lečenje različitih oboljenja i smanjenja napetosti i bola u mišićima. Naša terapijska masaža je prilagođena Vašim potrebama i izvodi se u skladu s terapeutskim ciljevima.

Uvek smo tu da vam pružimo ono što je najbolje za vas

Zajedno ćemo raditi na povećanju vaše snage, fleksibilnosti i mobilnosti.

Pozovite nas